Δέν ξέρω εαν είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ποστάρω κατι χριστουγεννιάτικο,αλλα εγω έχω αρχίσει να μπαίνω στο κλίμα απο τώρα,μιάς και τα Χριστούγεννα ειναι η αγαπημένη μου γιορτή απο παιδί!!!Αυτο το χριστουγεννιάτικο κεκάκι ειναι οικογενειακή συνταγή κι αγαπημένη!!!!
Κεικ Χριστουγέννων...
450 γραμμ. βούτυρο ανάλατο
450 γραμμ. ζάχαρη
335 γραμμ. κόντιτα (ή ανάμεικτα και χοντροκομμένα φρούτα, όπως χουρμάδες, βερίκοκα γλασέ, ανανά γλασέ, κερασάκια γλασέ)
900 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
8 αυγά
μοσχοκάρυδο
γάλα
ξύσμα πορτοκαλιού
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
50 γραμμ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
450 γραμμ. σταφίδες ξανθές
450 γραμμ. σταφίδες μαύρες
Εκτέλεση:
1. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μιξερ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
2. Πλένετε τις σταφίδες και τις στεγνώνετε. Τις ρίχνετε μαζί με το αλεύρι και την κόντιτα ή τα φρούτα στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύετε.
3. Χτυπάτε τα αβγά ξεχωριστά και τα ρίχνετε κι αυτά, μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα, το κονιάκ και το μοσχοκάρυδο.
4. Ρίχνετε όσο γάλα χρειάζεται για να γίνει το μείγμα ρευστό, δηλαδή όπως πρέπει να είναι ένα μείγμα κέικ.
5. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το μείγμα σε μια μεγάλη στρογγυλή ή τετράγωνη φόρμα, που την έχετε βουτυρώσει καλά.
6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί βυθίζουμε ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα ελέγχοντας αν βγαίνουν στεγνά.
7. Βγάζετε το κεικ και το καλύπτετε με λευκό γλάσο ζάχαρης. Το διακοσμείτε με μικρά έλατα από αμυγδαλόπαστα που θα τα χρωματίσετε με χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Για να φτιάξετε το γλάσο θα χρειαστείτε:
2 φλιτζάνια λευκή μαργαρίνη
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σκόνη
4 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
3 κουταλιές γάλα
Χτυπήστε το βούτυρο με τη βανίλια στο μιξερ μέχρι να αφρατέψει. Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας λίγη λίγη τη ζάχαρη. Ρίξτε το γάλα και χτυπήστε κι άλλο μέχρι να γίνει λείο το γλάσο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου