Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Gluwein! Για να ξορκίσουμε το κρύο...:)
Tο Gluwein! Το ξέρεις;

Eίναι ένα ζεστό απολαυστικό ποτό που συνηθίζουν να σερβίρουν στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης. Θα το συναντήσεις με διάφορες παραλλαγές στην Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουηδία. Στην ουσία είναι κόκκινο κρασί, ζεσταμένο μέσα σε μια σειρά από μυρωδάτα μπαχαρικά και πορτοκάλι που του δίνουν υπέροχο άρωμα. Σερβίρεται σχεδόν καυτό και είναι ό, τι πρέπει για να ζεσταθείς τον Χειμώνα. Στην Γερμανία συνηθίζουν να το πουλάνε σε κιόσκια στο δρόμο... Μια νόστιμη στάση για να ξορκίσεις το κρύο!

Κι επειδή ανάλογα κιόσκια στην Ελλάδα δεν θα βρεις, σου δίνω τη συνταγή για να το φτιάξεις στο σπίτι σου. Είναι πολύ γευστικό, πολύ ιδιαίτερο και πραγματικά ιδανικό για το βραδάκι σου μετά τη δουλειά, μόλις έχεις μπει στο σπίτι μετά από μια πολύ κρύα μέρα...

Υλικά για 6 ποτήρια

  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί* 
  • 1 πορτοκάλι πλυμένο και κομμένο σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 4-5 γαρίφαλλα ολόκληρα
*Δοκίμασε ένα ξηρό, γεμάτο κρασί με φρουτώδη γεύση

Προετοιμασία

01Βάλε το κρασί σε μια κατσαρόλα
02 Προσθεσε ξυλακια κανελας σπασμενα στα 2-3 κομματια.
03Αφού κόψεις το πορτοκάλι σε ροδέλες, βύθισε στη σάρκα του τα γαρίφαλα και πρόσθεσέ τα στο κρασί
04Στο τέλος, βάλε και τη ζάχαρη, άναψε το μάτι σε μέτρια φωτιά και ανακάτεψε να λιώσει η ζάχαρη
05Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε το κρασί για 30 λεπτά περίπου πάνω στο μάτι, ανακατεύοντας πότε, πότε απαλά να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις
06Πρόσεξε να μην βράσει το κρασί, αλλά να είναι απλά καυτό. Αν βράσει θα χάσει τη γεύση του
07Προαιρετικά μπορείς πριν βάλεις το κρασί να ρίξεις μια ιδέα kirsh στο ποτήρι σου για πιο έντονη γεύση. Γύρισε το κρασί ζεστό σε φλιτζάνι ή ποτήρι, φιλτράροντάς το με σήτα για να μην πέσουν μέσα κομματάκια.
08Γάρνιρε με ένα ολόκληρο ξυλάκι κανέλας...


Tip

Μπορείς να πειραματιστείς με τα μπαχαρικά, ανάλογα με τα αρώματα που σου αρέσουν περισσότερο. Δοκίμασε να βάλεις κάρδαμο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και liquer kirsch

Καλη σας απολαυση! :) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου